Ravintoterapia Apila

Tietoa minusta

Ravintoterapeutilta saat henkilökohtaista ohjausta ja juuri sinulle räätälöidyn ravintosuunnitelman. Soita heti tai jätä yhteystietosi maksutonta kartoitusta varten.

Koulutettu ravintoterapeutti Kirsi Rahkonen

Terveysopisto Salus  on ravitsemus- ja terveysalan koulutukseen erikoistunut opisto Helsingissä, joka kouluttaa ravintoneuvojia ja -terapeutteja ammattityöhön. Koulutusta on toteutettu yli 25 vuotta.

Terveysopisto Saluksen opetus on yhdistelmä virallisen ravinto-opin, kansaivälisen luontaislääketieteen sekä funktionaalisen lääketieteen viimeisimpiä oppeja. Koulutus tarjoaa monipuolisen näkemyksen ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen ja ylläpitämiseen.

Dipolomiravintoterapeuttina olen perehtynyt seuraaviin osa-alueisiin:

 • Terveyttä edistävä, terapeuttinen ruokavalio
 • Metabolisen oireyhtymän hoito ravinnon avulla
 • Erityisruokavaliot
 • Erityisryhmien ravitsemus (esim.ikääntyvien ruokavalio)
 • Urheilu- ja liikuntaravitsemuksen perusteet
 • Paasto- ja puhdistusterapiat
 • Suoliston ja ruuansulatuksen ongelmat
 • Ravintolisien käyttö
 • Hormonitoiminta
 • Neurologia
 • Peruslääketiede: anatomia-fysiologia, tautioppi
 • Funktionaalinen, kokonaisvaltainen lähestymistapa

Minun polkuni kohti terveyttä ja tasapainoa

Vuosia sitten menin ravintoterapeutille valittamaan vetämätöntä oloa ja kireätä pinnaa. Aiemmin olin ollut verikokeissa, jossa kilpirauhasarvo TSH oli heilahtanut lievästi. Terveysopisto Saluksesta valmistunut terapeutti lähetti minut tarkempiin verikokeisiin. Tuloksissa paljastui kilpirauhasen vasta-aineiden nousseet arvot eli kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, joka on yleisin syy päätyä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Sain terapeutilta heti ohjeet aloittaa gluteeniton ja maidoton ruokavalio ja lisäksi ohjeen käyttää muutamaa ravintolisää kilpirauhasen tueksi. Ruokavaliolla olo piristyi ja kaikki entiset suolistovaivat ja turvotuksen tunteet hävisivät. Aiemmin oli jo vatsavaivojen vuoksi poissuljettu keliakia ja helicobakteeri. Olen vuosien kuluessa pysynyt melko tarkkaan gluteenittomana ja maidottomana, eikä vatsavaivoista ole ollut tietoakaan. Kilpirauhasarvot ovat T4 ja TSH ovat olleet raja-arvojen keskellä.

”Ruokavaliolla olo piristyi ja kaikki entiset suolistovaivat ja turvotuksen tunteet hävisivät.”

Vaihdevuosivaivat sekoittuvat oireiltaan helposti kilpirauhasen toimintahäiriöihin. Joka tapauksessa selvisin vaihdevuosioireista jotenkuten ilman hormonihoitoja noudattamalla vähähiilihydraattista ruokavaliota ja em. ohjeistusta. Kilpirauhasen vasta-aineet pysyivät koholla, kunnes kesällä 2021 poistatin amalgaamipaikat hampaistani. Niitä oli jäljellä kolme kappaletta ja ne vaihdettiin muovipaikoiksi. Puolen vuoden kuluttua amalgaamisaneerauksesta, vasta-aineet olivat tulleet alas. Kilpirauhasen automimmuunitulehdus on nitistetty, mutta tiedän nyt, että se on minun heikko kohtani. Suurten elämänmullistusten yhteydessä kilpirauhanen voi oireilla helposti.

Super-ruokaa omasta maasta

Terveellisestä ravinnosta olen ollut kiinnostunut koko aikuisikäni. Jo 1980-luvulle isäni melanoomaa hoidettiin tuoreruokavaliolla helsinkiläisen erikoislääkärin ohjeistuksella. Vuosien kuluessa olen kuullut ruokavalion avulla partantuneista ihmisistä ja olen lukenut alan kirjoja. Luomutilallamme on viljelty n. 20 vuotta tyrniä ja marja-aroniaa. Marjojen myynnin edistämiseksi olen tehnyt töitä ja tutustunut sitä kautta ruuan terveysvaikutuksiin. Tyrni on pitänyt meidät flunssattomina.

Olen aina syönyt melko terveellisesti, mutta sen lisäksi kaikki herkutkin. Raskauksia on ollut kolme ja joka kerrasta on jäänyt muutama kilo ylimääräistä. Kun lapset lentää pesästä ja elämä rauhoittuu, on tilaisuus miettiä tarkemmin omaa vointia. Elämäntilanne on oltava sopivan rauhallinen, jotta asiaan jaksaa ylipäätään panostaa. Helpompaa olisi tietenkin tehdä muutos aikaisemmin, se on aika haastavaa perhearjessa, jos terveys ei sitä välttämättä vaadi. Vaikeinta on itsekurin löytäminen tässä houkutusten maailmassa, jonkin verran motivaatiota ja ajatusmaailman selvittämistä muutokset vaativat. Kun aloin hoitamaan kilpirauhasta, enkä yrittänyt laihduttaa, paino putosi n. 10 kiloa muutaman vuoden aikana.

Paras olo tulee siitä, että tietää tekevänsä oikein terveytensä säilyttämiseksi. Kaikilla meillä on suvussa sairauksia, joista osa ehkä perinnöllisiä. Niiden sekä elintapasairauksien pelko hiipii mieleen, kun ikää tulee. Oma immuniteetti on joka tapauksessa tärkeä pienien ja isompienkin ongelmien välttämiseksi.

”Paras olo tulee siitä, että tietää tekevänsä oikein
terveytensä säilyttämiseksi.”

Näiden omien kokemusten kautta päädyin opiskelemaan Suomen Terveysopisto Salukseen Helsinkiin, josta olen valmistunut diplomiravintoterapeutiksi. Opiskelut käsittivät kokonaisuudessaan 108 opintopistettä sisältäen laajasti lääketieteen osa-alueita, ravitsemusoppia ja funktionaalista lähestymistapaa. Opintojen loppuvaiheessa tietämys laajentui erityisesti hormonitoiminnan ja aivoterveyden alueilla. Tämän päivän suuri kysymys onkin muistisairauksien ehkäisy; siihen olet perehtynyt myös omaehtoisilla lisäkursseilla.

– Kirsi Rahkonen

Täytä lomake, jotta voisin soittaa sinulle

Täytä lomake niin otan sinuun yhteyttä ja voimme keskustella ravintoterapian mahdollisuuksta.