OTA HALTUUN LUONNOLLINEN IMMUNITEETTISI – SUOLISTON TERVEYS AVAINASEMASSA

Immuniteetti on elimistön puolustusjärjestelmä. Virukset ja bakteerit eivät pääse valtaamaan kehoa, jos suolisto on terve ja immuniteetti vahva. Vastustuskyvystämme 70-80% sijaitsee suolistossa, 20-30% luuytimessä, imusolmukkeissa ja pernassa.

Immutettia heikentää huono ruokavalio ja siitä johtuvat puutokset, ruuansulatuskanavan häiriöt, stressi, myrkyt, suolistobakteerien vähäisyys tai ei-toivottujen bakteerien liikakasvu.

Terve suolisto päästää tärkeät ravintoaineet verenkiertoon ja samalla estää haitallisten aineiden kulkeutumisen vereen.

Suoliston tehtävät:

  • käsittelee ja pilkkoo ravintoaineita, huolehtii tehokkaasta ravintoaineiden imeytymisestä, jotta keho saa energiaa ja rakennusaineita
  • toimii tehokkaana puolustusjärjestelmänä, suojaa bakteereilta ja vierailta aineilta
  • eliminoi myrkkyjä ja jätteitä
  • tuottaa hermovälittäjäaineita mm. serotoniinia (90% serotoniinin tuotannosta tapahtuu suolistossa)

Mikrobiomi (eli ihmisen suoliston bakteerit, virukset ja sienet) on monimuotoinen ekosysteemi, jossa on jopa 1500 erilaista bakteerilajia. Suolistobakteerit hajottavat ja muokkaavat ravintoaineita, vaikuttavat elimistön immuunipuolustukseen ja säätelevät suoliston pintasolukon toimintaa. Bakteerikannan vaikutus terveyteen on suuri; nykyään tutkitaan ahkerasti suolistobakteerien merkitystä sairauksien synnyssä. Ruokavalion tulisi sitältää riittävästi suoliston mikrobiomia tukevaa kuitua.

Yleisiä suolisto-ongelmia:

  • turvotus, ilmavaivat, närästys
  • ummetus, ripuli
  • allergiset reaktiot, yliherkkyys, intoleranssit
  • ärtynyt suoli, suolistotulehdukset
  • myös iho-ongelmat, depressio, krooninen tulehdus ja migreeni voivat olla suolistoperäisiä, vaikka ongelmat ilmenevät muualla

Ruuansulatusongelmat ja heikentynyt immuneetti kulkevat usein käsi kädessä. Heikentynyt ruuansulatus voi johtua sopimattomasta ravinnosta, ruuansulatusentsyymien tai vatsahappojen puutteesta tai stressistä.

Suoliston terveys heijastuu koko kehon terveyteen

Hankalat suolisto-oireet vaikeuttavat yhä useamman elämää. Eri ruokien sietokyky vaihtelee yksilöllisesti ja myös muut elintavat vaikuttavat ruuansulatukseen. Joskus pienetkin muutokset arjessa helpottavat oloa ja oireilu rauhoittuu. Kun suolisto toimii hyvin ja ravitsemus on kunnossa, syntyy kehoon terveellinen tasapainotila. Lisäksi paino putoaa, mieli kevenee, energisyys lisääntyy ja vastustuskyky paranee.

Hippocrates: ”Kaikki sairaudet alkavat suolistosta.”

Meillä on hyvät mahdollisuudet itse nostaa puolustuskykyämme kaikkia uhkia vastaan ruokkimalla suolistoamme ja sen bakteerikantaa oikein. Ruuansulatuselimistön on tultava toimeen sillä, mitä me sille annamme. Nielemämme ravinto – siinäpä se!

”Suolisto – toiset aivomme!” https://www.aivoliitto.fi